Google, bugün paylaştığı bir e-posta ile 1 Kasım 2020’den itibaren Birleşik Krallık, Türkiye ve Avusturya’da yayınlanan reklamlar için yeni ücretler almaya başlayacak. Şirket belirli ülkelerde yayınlanan reklamlar için, 1 Kasım 2020’den sonra kesilecek fatura veya ekstrelere yeni bir ücret eklemeye başlayacak.

Türkiye’de yayınlanan reklamlar için fatura veya ekstrelere %5 Yasal İşletim Maliyeti ekleyen Google,  Avusturya’da yayınlanan reklamlar için ise faturaya %5 Avusturya DST Ücreti ekleyecek. Aynı şekilde Google, Birleşik Krallık’ta yayınlanan reklamlar için ekstreye %2 BK DST Ücreti ekleneceğini de açıkladı.

Şirket yaptığı bilgilendirmede Türkiye ve diğer bölgelerde bu ücretleri neden eklediğini de şöyle aktardı:

Yasal İşletim Maliyetleri, Türkiye’de yasal düzenlemelere uymanın getirdiği maliyet ve karmaşıklığın önemli ölçüde artması nedeniyle eklenmektedir. Avusturya ve Birleşik Krallık’ta DST ücreti, bu ülkelerdeki yeni dijital hizmet vergilerinden kaynaklanmaktadır

Bu yeni ücretler kullanıcıları ağırlıklı olarak Google Ads aracılığıyla satın alınan reklamlar tarafında etkileyecek.Eğer belirtilen ülkelerde reklam yayınlıyorsanız, bu reklamlar için sizden ücret alınacak.

Yeni ücretler nasıl tahsil edilecek?

Bu konuyla ilgili ücretler, faturanızda veya ekstrenizde her ülke için ayrı bir satır öğesi olarak gösterilecek. Ayrıca kullanıcılar bu ücretleri Google Ads hesabının “İşlemler” bölümünde de görebilecek.

Eğer aylık faturalandırma veya otomatik ödeme yöntemiyle ödeme yapıyorsanız bu ücretler hesap bütçenize ilave olarak eklenecek. Mesela hesap bakiyeniz €100 ise Avusturya’da yayınlanan reklamlar için hesabınıza €5 Avusturya DST Ücreti yansıyor ve size €105 fatura ediliyor.

Ancak manuel ödeme yöntemiyle ödeme yapıyorsanız bu ücretler, ödemenizin tamamı harcandıktan sonra alınacak. Örneğin, Türkiye’de yayınlanan reklamlar için 5 TL Yasal İşletim Maliyeti tahakkuk ederse ve 100 TL’lik yeni bir ödeme yaparsanız reklam göstermek için 95 TL krediniz oluyor. Bu nedenle kullanılabilir bakiyeniz de 95 TL olarak görünüyor.

Bu arada ülkede geçerli olan satış vergisi, KDV, GST veya QST gibi vergilerin, yeni ücretlere de uygulanabileceğini söyleyelim.

Almak istediğiniz hizmet ile ilgili teklif isteyin.
En kısa sürede size geri dönelim.

Teklif İstiyorum