İngiliz araştırma şirketi Comparitech tarafından paylaşılan bilgilere göre, sosyal medya fenomenleri ile ilgili verileri satan Hong Kong’a kayıtlı bir şirket, toplanan 235 milyon kullanıcı profilini ifşa etti.

Comparitech’in siber güvenlik araştırma ekibine liderlik eden güvenlik araştırmacısı Bob Diachenko, 1 Ağustos’ta kullanıcıların isimlerini, iletişim bilgilerini, fotoğraflarını ve istatistiklerini içeren bir veritabanının üç özdeş kopyasının olduğunu ortaya çıkardı. Comparitech’e göre bu veriler, işletmelerin fenomenleri bulmasına ve web üzerindeki farklı sosyal medya türlerinde fenomenlerin ve kitlelerinin demografik verileri hakkında derinlemesine bilgiler edinmesine yardımcı olan Social Data adlı şirketten alındı.

Verileri çalınan profillerin neredeyse 190 milyonu Instagram kullanıcılarına ait. 42 milyon hesabın TikTok kullanıcılarına, 4 milyon hesabın ise Google kullanıcılara ait olduğu bilgisi paylaşıldı. Çalınan profillerin beşte birinde e-posta veya telefon bilgisi bulunduğu da belirtildi.

Comparitech’e göre Social Data, aslında sadece halka açık olan bilgileri paylaşıyor, ancak yine de bu sosyal medya şirketlerinin kullanım kurallarına aykırı. Habere göre bilgiler kamuya açık olsa bile bu durum, uygulamaları kitlesel saldırılara karşı daha savunmasız hale getiriyor.

Böyle bir veri ihlalinin sosyal medya devlerinin veri koruma politikaları konusunda hükümetlerin yoğun bir inceleme başlattığı dönemde yaşanması da ayrı bir nokta. Zira Facebook, birkaç yıl önce ortaya çıkan ve büyük ses getiren Cambridge Analytica skandalından dolayı ciddi bir ceza almıştı. Aynı şekilde son dönemde TikTok da özellikle ABD’nin fazlasıyla gündeminde. TikTok, ABD, Hindistan ve Fransa da dahil olmak üzere ülkelerdeki hükümetler tarafından verileri topladığı gerekçesiyle eleştirildi. ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un ABD operasyonlarını ABD’li bir şirket satın almazsa sosyal medya uygulamasına yasak getireceğini söylemişti. Şu anda hem Microsoft hem de Oracle, TikTok’un ABD operasyonlarını satın almak için bir rekabet içine girdi.

Almak istediğiniz hizmet ile ilgili teklif isteyin.
En kısa sürede size geri dönelim.

Teklif İstiyorum